Ćuprija


 

Škola za muzičke talente iz Ćuprije prva je škola koja se priključila programu El Sistema Srbija. Sjajni mladi muzičari i njihovi profesori prepoznali su ovaj program kao odličan način da svoje umeće podignu na još viši nivo. Saradnja s dirigentom Brunom Kampom donela je ogroman napredak u razumevanju grupnog muziciranja, što je rezultiralo pozivom za učešće na letnjem kampu u Beču, kao i nastupom 20 đaka u Milanu u okviru omladinskog orkestra El Sistema Evrope. Nastupi na scenama teatra „Arčimboldi“ i čuvene milanske „Skale“ sigurno su među najvećim dosadašnjim poduhvatima ovih sjajnih mladih muzičara.

 

 

Nastavnici


 

 

Eli Krsteva je rođena u Pančevu, gde je završila osnovnu i srednju muzičku školu. Školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde u klasama Sandre Belić i Srđana Sretenovića završava osnovne, master i specijalističke studije violončela s najvišim ocenama. Tokom studija započinje pedagošku praksu u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“, nakon čega nastavlja svoj rad u Školi za muzičke talente u Ćupriji, gde predaje violončelo, kamernu muziku i „orkestrić“ – namenjen deci najmlađeg uzrasta. Posvećenost pedagoškoj praksi i intenzivan rad s najmlađima rezultirali su dodatnim aktivnostima, kao što je pisanje aranžmana popularnih kompozicija za kamerne ansamble i male orkestre, i željom da kod dece, od prvog njihovog dodira s instrumentom, razvije osećaj za zvuk kamernog i orkestarskog muziciranja i timski duh. Tokom 2014. godine upoznaje se s programom El Sistema, koji nudi sličan pristup i način rada s decom, pa se kroz saradnju Škole za muzičke talente s MAP-om i dirigentom Brunom Kampoom uključuje u rad evropskog ogranka El Sisteme (El Sistema Europe) i postaje profesor sekcije violončela u projektu njegovog omladinskog orkestra (Sistema Europe Youth Orchestra – SEYO), u okviru letnjeg kampa 2015. godine. Rad s El Sistemom Srbija, El Sistemom Evropa i MAP-om otvorio joj je vrata saradnji s brojnim velikanima muzičke umetnosti (jedan od njih je dirigent Gustavo Dudamel) i na taj način joj proširio metode podučavanja muzičkih instrumenata. Eli Krsteva je u svoju dalju praksu uvrstila metode podučavanja koje je uvela El Sistema – kroz predmet „orkestrić“, koji je ćuprijska Škola za muzičke talente uvrstila kao obavezan u školovanju.

 

 

 

 

 

Željko Ivović je rođen 1984. godine, a ljubav prema muzici i violončelu neguje od svoje šeste godine. Studije muzike završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Božića, a studirao je i na Univerzitetu za muziku i izvođačku umetnost u Gracu (Austrija), u klasi prof. Tobijasa Štosijeka. U Školi za muzičke talente u Ćupriji radi kao profesor violončela i orkestra osnovne škole od 2010. godine, a rezultat njegovog predanog i požrtvovanog pedagoškog rada ogleda se u preko deset prvih i specijalnih nagrada koje su njegovi učenici do sada osvajali na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Svoje, za sada kratko, iskustvo s programom El Sistema opisuje kao nesvakidašnje i veoma značajno u svojoj pedagoškoj karijeri i raduje se otvaranju mogućnosti za dalje učenje i usavršavanje kroz sve veće širenje ovog inovativnog modela muzičkog obrazovanja.