Izvršni i umetnički direktor

Đurđa Papazoglu

 


 

 

Đurđa Papazoglu je diplomirani pijanista Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Studije klavira nastavila je u Moskvi s Elenom Gerčnikovom, gde je sarađivala i kao korepetitor u moskovskom Horskom teatru Borisa Pevznera. Tokom svog rada s ovim horskim pozorištem organizovala je veći broj koncerata u Rusiji – na prestižnom moskovskom Konzervatorijumu „Čajkovski“, u Moskovskoj filharmoniji, ali i u Nemačkoj. Učestvovala je u umetničkoj produkciji dva kompakt-diska.

 

Po povratku u Srbiju, Đurđa osniva umetničko udruženje Music Art Project (MAP) u cilju promovisanja saradnje u oblasti umetnosti i kuture. Otvarajući put programu El Sistema u Srbiji 2014. godine, postepeno u rad MAP-a počinje da uključuje decu iz različitih društvenih grupa. Iste godine potpisuje Pismo o namerama s Muzičkom fondacijom „Simon Bolivar”, ozvaničivši time poziciju udruženja u okviru globalne mreže El Sistema, i nastavljajući da dosledno i posvećeno radi na ostvarenju misije MAP-a. Njen entuzijazam, energija i organizacione sposobnosti omogućili su da se MAP razvija kroz uspešnu realizaciju dvogodišnjeg projekta „Orkestri i horovi nade” u Pčinjskoj oblasti,inače, iz najvećeg razvojnog programa u Republici Srbiji (EU PROGRES), koji su finansirale Evropska unija, vlade Švajcarske i Republike Srbije. Istovremeno MAP proširuje El Sistemu i u drugim gradovima i regionima u zemlji, gradeći tako _mrežu centara u Srbiji.

 

Aktivno radeći na proširenju i održivosti programa, pod njenim rukovodstvom organizacija uspešno uspostavlja partnerstva s relevantnim državnim organima (Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalnom komisijom za Unesko, Stalnom konferencijom gradova i opština, Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, jedinicama lokalnih uprava i samouprava, te školama u kojima je program implementiran) i partnerskim organizacijama civilnog društva, doprinoseći tako napretku u oblastima obrazovanja, ljudskih prava, prava manjina, smanjenja siromaštva, socijalne inkluzije i očuvanja kulturnog nasleđa. Đurđa je 2017. godine postala sekretar odbora „Sistema Evropa“, udruženja koje ima za cilj da poveže sve partnerske programe i centre El Sistema u Evropi.

 

Kroz rad u Music Art Project-u nastoji da pruži mladim muzičarima u Srbiji mogućnost za učenje i usavršavanje dovođenjem priznatih umetnika i obrazovnih stručnjaka iz celog sveta i time podrži uzbudljiv umetnički i lični razvoj dece i mladih uključenih u programe. Njena vizija je podsticanje i stvaranje kreativnih lidera, koji će motivisati druge u budućnosti, bez obzira na to da li će postati profesionalni muzičari, uspešni rukovodioci ili preduzetnici.

 

“Metodologija El Sistema je dokaz da samo uz širu dostupnost kulturi i muzici, kao i inovativnom i holističkom pristupu obrazovanju možemo imati i kreativnije muzičare i obrazovaniju publiku. Ovakvo bavljenje muzikom važno je ne samo zbog iskustva postojanja, otkrivanja onoga što leži u svima nama,  već i davanja svojoj duši prostora za rast. Jednom kada se dete upozna sa muzikom i njenim bogatstvom,  njegovo mišljenje i duh ga vuku napred i na bolje. “