Jagodina


 

Muzička škola „Vladimir Đorđević“ iz Jagodine priključila se našoj mreži još u oktobru 2014. godine. Gudači ove škole uključeni u program prvi put su uspostavili saradnju s muzičkim školama iz Ćuprije i Paraćina, formirajući na taj način prvi regionalni orkestar, koji je već imao preko 30 uspešnih nastupa u zemlji i inostranstvu. Naš program spaja i decu iz gradskih i ruralnih sredina, koja kroz zajedničko muziciranje i inovativne nastavne metode razvijaju svoje lične i socijalne kapacitete i jačaju osećaj zajedništva. Centar je s najmlađim polaznicima otpočeo i program „Papirni orkestar“, zahvaljujući kojem se deca, kroz proces izrade papirnih instrumenata, na interaktivan i kreativan način upoznaju sa svojim instrumentom.

 

 

Nastavnici


 

Nevena Milenković je prvi dodir sa muzikom ostvarila svirajući harmoniku, klavir i violinu, da bi sa devet godina ipak odlučila da se nadalje posveti violončelu. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi doc. Dragana Đorđevića, a specijalističke studije završila je u klasi doc. Dejana Božića. Tokom muzičkog školovanja usavršavala se na majstorskim kursevima kod Marka Kopea, Stefana Popova, Marije Kligel, Jang Čeng Čoa, Ivana Kučera itd, a bila je i učesnik na međunarodnim letnjim školama kamerne muzike kao što su „Virserum Musikdagar“ (Švedska) i „Sommerakademie Prague-Vienna-Budapest“  (Austrija). Član je gudačkog tria Dell’arte i ansambla za ranu muziku VisAntiqua, dok je profesionalno orkestarsko iskustvo sticala kroz višegodišnju saradnju sa SO RTS-a i Beogradskom filharmonijom. Svoje bogato iskustvo Nevena kroz pedagoški rad prenosi svojim učenicima u MŠ „Vladimir Đorđević“ u Jagodini, gde radi kao profesor violončela. Od 2014. godine upoznaje se sa metodologijom El Sistemi, što je dodatno inspiriše da istražuje inovativne nastavne metode i koristi ih u radu sa mališanima. Sa koleginicama iz škole Nevena osniva „bebi orkestar“ za najmladje učenike, a sa početnicima započinje i projekat „Papirni orkestar“.

 

 

Biljana Jovanović je studije violine završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Fern Rašković i prof. Marije Misite. Dobitinica je brojnih nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Svoje bogato iskustvo stečeno tokom višegodišnjeg rada u orkestru „Gudači svetog Đorđa“ još od njegovog osnivanja, kao i mnogobrojni nastupi sa renomiranim solistima kao što su Sreten Krstić, Stefan Milenković i Jovan Kolundžija, Biljana nesebično ulaže u rad sa svojim učenicima u MŠ „Vladimir Đorđević“ u Jagodini. Posebnu ljubav prema kamernom i orkestarskom muziciranju Biljana je razvila još kao učenica Škole za muzičke talente u Ćupriji, gde je ovaj vid muzičkog obrazovanja  izuzetno cenjen , a sada je prenosi i na svoje učenike u želji da ostvare doživotnu povezanost sa lepotom muzike i osete radosti zajedničkog muziciranja.