Marijana Mijanović


 

 

Marijana Mijanović je poznat srpski kontraalt svetskog renomea. Studirala je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, nakon čega je 1994. godine počela da usavršava svoj glas izuzetno retke lepote u klasi poznate mecosopranistkinje Kore Kane Mejer na Konzervatorijumu „Sweelinck“ u Amsterdamu. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada, kao što su prve nagrade na Nacionalnom takmičenju mladih pevača u Holandiji i Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine (Prix Jeunesse) u amsterdamskom Koncertgebauu. Njena internacionalna karijera kreće se vrtoglavim usponom od nastupa na festivalu u Eks-an-Provansu 2000. godine, na kojem je briljirala u ulozi Penelope u Monteverdijevom Povrataku Odiseja u domovinu. Tom prilikom je nastupila s čuvenim Vilijamom Kristijem i njegovim baroknim ansamblom „Les Arts Florissants“, s kojim nastavlja uspešnu saradnju i u mnogim narednim projektima.

 

Tokom svoje bogate karijere Marijana je imala koncerte širom Evrope i SAD-a, s najboljim muzičkim ansamblima i dirigentima, među kojima su: Džejms Konlon, Hartmut Henčen, Filip Herevege, Vilijam Kristi, Džon Nelson, Andrea Markon, Kristof Ruse i Žan-Kristof Spinozi. Poslednjih godina sve češće se posvećuje pedagoškom radu, održavajući majstorske kurseve, seminare i radionice.

 

„S velikim entuzijazmom pozdravljam svaki nastavni program koji će se bazirati na zajedničkom muziciranju (pevanju i sviranju) i koji predstavlja muzičko obrazovanje na jedan razigraniji, interesantniji način uz opuštenu atmosferu, gde je svako prihvaćen i ohrabren da se izražava kroz muziku, koja je neophodan faktor razvoja i zdravlja jedne ličnosti. Sigurna sam i da će umetnička strana muzičkog obrazovanja u ovako kreativno osmišljenoj sredini dodatno dobiti na kvalitetu, jer samo oni umetnici koji vole da muziciraju bez obzira šta postigli na polju karijere, mogu ostvariti istinski uspeh.“