Nikola Ćirić


 

 

Nikola Ćirić, izvanredan mladi muzičar i solo hornista Beogradske filharmonije, rođen je 1992. godine u Nišu, gde je započeo svoje muzičko školovanje. Osnovne i master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Nenada Vasića, a postdiplomske studije na salcburškom Univerzitetu „Mozarteum“, u klasi jednog od najpoznatijih svetskih hornista, prof. Radovana Vlatkovića. U Santanderu (Španija) pohađao je jednomesečnu letnju školu u organizaciji Muzičke škole „Reina Sofia“ u Madridu. Dobitnik je nagrade Univerziteta u Novom Sadu za izuzetne rezultate u umetnosti 2015, kao i brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Usavršavao se na brojnim majstorskim kursevima kod izuzetnih pedagoga, kao što su Luka Benuči, Andre Kazale, Boštjan Lipovšek i Mihael Helcel.

 

Internacionalna karijera ovog umetnika broji nastupe u preko 20 zemalja Evrope i Azije, snimke za ORF, RTS, RTV, zatim i brojne audio-zapise filmske i baletske muzike. Nastupao je kao solista s Beogradskom filharmonijom,Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom Festivala „Bunt“ (Srbija), Niškim simfonijskim orkestrom. Sarađivao je s Festivalskim omladinskim orkestrom u Bajrojtu (Nemačka), Univerzitetskim orkestrom „Mozarteum“ (Austrija), Nacionalnim omladinskim orkestrom Rumunije, orkestrom Festivala „Encuentro“ (Španija) i mnogim drugim. Kao orkestarski muzičar nastupao je s eminentnim umetnicima, među kojima su Zubin Mehta, Kšištof Penderecki, Kristijan Mandeal, Imanuel Pajud, Stefan Dor, Stiven Iserlis, Martin Frest i Hajnrih Šif, dok je kao kamerni muzičar sarađivao s vrsnim umetnicima, kao sto su Radovan Vlatković, Matijas Rač, Paskal Morajes, Hansjerg Šelenberger.

 

Nikola je bio predavač na festivalu u švajcarskom gradu Verbjeu sa samo 24 godine, kao i na prvoj orkestarskoj akademiji Beogradske filharmonije. Takođe, održao je nekoliko uspešnih majstorskih kurseva u Srbiji (Novi Sad i Niš), u okviru kojih je, pored rada s hornistima, govorio i na temu izvođaštva i stresa na sceni.

Nikola je ambasador revolucionarnog globalnog obrazovnog programa El Sistema u Srbiji.

 

„El Sistema je izuzetan muzičko-obrazovni model koji pruža mladom muzičaru šansu da razvija svoju kreativnost i slobodu u muziciranju. Mislim da je pružanje podrške takvoj ideji obaveza svakog profesionalnog muzičara i muzičkog pedagoga. Ukoliko se na pravi način sistem implementira, mladi srpski muzičari će dobiti mnogo!”