Novi Sad


 

Centar u Novom Sadu je osnovan kroz trojni sporazum o saradnji s Kulturnim centrom Novog Sada i Centrom za socijalni rad u ovom gradu, gde su za muzičku nastavu u okviru njegovog dnevnog boravka zadužena dva profesora – Maja Vukobrat i Goran Milošev. Nastava se u ovom centru odvija od 2015. godine, a mališani u njemu važne muzičke i životne veštine stiču kroz rad u horu, kao i kroz nastavu solfeđa, klavira, perkusija i umetničke discipline „telo kao instrument“, to jest „bodi perkašn“ (body percussion). Već u prvih godinu dana rada imali su uspešne nastupe na festivalima „Baby EXIT“ i Zmajevim dečjim igrama. Uz humanitarni koncert koji je organizovan za prvu godišnjicu rada, sigurno najznačajniji dosadašnji nastup bio je na otvaranju Novosadskog džez festivala.

 

 

Nastavnici


 

 

Maja Vukobrat je diplomirani pijanista Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, s preko četrdeset nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima i festivalima („Nikolai Rubinstein“ Francuska, „Pietra Ligure“ Italija). U dosadašnjoj karijeri zabeležila je veliki broj solističkih i kamernih nastupa, a aktivna je i kao korepetitor. U novosadskoj MŠ „Josip Slavenski“  trenutno radi kao nastavnik klavira i učestvuje u organizaciji školskog pijanističkog takmičenja. Kao svestrani muzičar, pored izvođenja na klaviru, bavila se i sviranjem flaute, bubnjeva, komponovanjem muzike za reklamu čuvene italijanske robne marke „Dolce & Gabbana“ (2012). Učestvovala je u više projekata džez i laundž (lounge) muzike, od kojih se izdvaja projekat Cafe del mar (Ibica) i saradnja s diskografskom kućom „M Sol records“ na kompilaciji Dolce far niente. Otvorena za razne inovativne nastavne programe, priključuje se timu koji sprovodi metod El Sistema u Centru za socijali rad Novog Sada ,prenoseći sve stečeno pedagoško znanje mladima koji se dosad nisu susretali s muzikom. Uz saradnju i pomoć Kulturnog centra Novog Sada deca tokom letnjeg raspusta snimaju svoj prvi kompaktni snimak s pesmom „El Sistema“, inspirisanom njihovim iskustvom i radom u okviru programa.

 

 

Goran Milošev je završio osnovne i master studije iz etnomuzikologije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na temu tradicionalne muzike makedonske nacionalne manjine u Vojvodini. Još u toku studija posvetio se radu na polju muzičke pedagogije i izvođaštva i od 2005. godine aktivno radi kao vokalni pedagog u brojnim kulturno-umetničkim društvima u Novom Sadu, Beogradu, Temerinu, Srbobranu, Čeneju itd. U toku 2013. zapošljava se kao profesor tradicionalnog pevanja na etnomuzikološkom odseku u Muzičkoj školi „Petar Konjović“ u Somboru da bi 2014. godine u Beogradu radio kao nastavnik klavira i popularnog pevanja u Muzičkoj školi „Dolce Piano“. Tokom 2016. seli se u Šangaj, gde u školi „Lion English“ radi kao nastavnik pevanja i engleskog jezika. Po povratku u Srbiju 2017. godine, poželevši da svoje bogato iskustvo podeli s decom koja potiču iz drugačijih sredina i životnih okolnosti, preko projekta El Sistema, u saradnji s Kulturnim centrom iz Novog Sad, započinje da radi kao nastavnik tradicionalnog i popularnog pevanja u dnevnom boravku novosadskog Centra za socijalni rad. Iste godine upisuje doktorske studije iz etnomuzikologije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sa željom da se u budućem radu okrene ka metodologiji nastave muzike u radu s osobama s invaliditetom. U aprilu 2018. godine počinje da radi kao profesor razredne nastave upravo u dnevnom boravku Centra za socijalni rad u Novom Sadu.