Pačo Flores


 

 

Fransisko Pačo Flores (Venecuela) je vrhunski trubač i ekskluzivni umetnik diskografske kuće „Deutsche Grammophon“. Dobitnik je prve nagrade na međunarodnim takmičenjima: „Maurice Andre“, inače najpoznatijem trubačkom takmičenju u svetu, zatim „Philip Jones“, kao i „Citta di Porcia“. Kao član čuvenog venecuelanskog Omladinskog simfonijskog orkestra „Simon Bolivar“ dobio je vrhunsko priznanje za svoje nastupe, resitale i solističke snimke. Kao solista je nastupao s Kijevskim filharmonijskim orkestrom, Sanktpeterburškom „Kameratom“, francuskim Orkestrom Republikanske garde, Simfonijskim orkestrom NHK-a iz Japana, Simfonijskim orkestrom Tokija, Filharmonijskim orkestrom Osake, Simfonijskim orkestrom „Simon Bolivar“ iz Venecuele, Simfonijskim orkestrom Diseldorfa, Arktičkim filharmonijskim orkestrom i mnogim drugim. Držao je resitale u koncertnim dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorku, „Pleyel“ u Parizu i tokijska Gradska opera. Kao jedan od osnivača i članova Trubačkog kvinteta „Simon Bolivar“ učestvovao je na brojnim turnejama po Evropi, Južnoj Americi, Sjedinjenim Državama i Japanu.

 

Fransisko Pačo Flores je, pored toga što je jedan od najaktivnijih i najzaslužnijih ambasadora programa El Sisteme, čiji je i sam bio polaznik, i naš veliki prijatelj, mentor i suosnivač programa El Sisteme Srbija, zahvaljujući kome je od 2014. godine ovaj revolucionarni muzičko-obrazovni model kroz aktivnosti MAP-a dostupan i širom naše zemlje.

 

„Od kada sam počeo da se bavim muzikom, učio sam u venecuelanskim orkestrima El Sistema i iz ličnog iskustva, mogu sa sigurnošću da potvrdim da metodologija El Sisteme predstavlja inovativan i efikasan način učenja, koji omogućava da se stekne dobro muzičko obrazovanje. Osnivanje El Sistema Srbija predstavlja nadu za porodice i decu koja žele da se obrazuju kroz muziku. Veliko je bogatstvo da se od najranijeg uzrasta može podeliti iskustvo s drugarima, kao i da se dobiju saveti od velikih umetnika. Čvrsto verujem i podržavam ovu inicijativu, koja će sigurno biti obrazovni model i doneti dobrobit čitavom društvu.“