Paraćin


 

Paraćinska Muzička škola „Milenko Živković“ u program El Sistema Srbija priključila se svojim gudačkim orkestrom. Počeli su s 13 đaka, a za 13 meseci broj se povećao na čak 70. Redovno nastupaju za sve potrebe opštine Paraćin, a sa drugarima iz Jagodine, u okviru regionalnog orkestra, imali su brojna zapažena predstavljanja i gostovanja, među kojima se izdvajaju otvaranje Foruma za civilni sektor na Samitu lidera Zapadnog Balkana, letnji kamp u Beču, kao i nastupi u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u okviru našeg inauguracionog koncerta, zatim na Šopen festu i velikom godišnjem koncertu El Sisteme Srbija u aprilu 2017. godine.

 

 

Nastavnici


Simonida Pešić je studije violine završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasama Megumi Tešime i Evgenije Kravceve. Pedagošku praksu započinje odmah nakon studija u školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac” u Požarevcu, kao profesor violine i kamerne muzike, nakon čega nastavlja da predaje violinu u OMŠ “Milenko Živković”, gde sa svojim učenicima osvaja brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima. Simonida ubrzo počinje da eksperimentiše sa inovativnim pristupima metodologiji nastave instrumenta držanjem grupne nastave za svoje najmlađe učenike, što daje neverovatne rezultate. Izuzetan napredak njenih đaka u okviru grupnih časova naveo ju je na dalje istraživanje tokom kojeg se susreće sa metodologijom El Sisteme. Tokom 2014. godine se u saradnji sa Music Art Projectom i dirigentom Brunom Kampom pridružuuje programu El Sistema Srbija i tada u svojoj matičnoj školi formira gudački orkestar. Tokom 2015. i 2016. godine na letnjem kampu u Beču vodi sekciju prvih violina i viola. Formirani školski orkestar je sada redovni učesnik svih evropskih dešavanja u okviru programa El Sistema. Od ove godine orkestar je proširen i za odsek duvača, a nastupi sa horom škole su postali neizostavni deo svih gradskih i školskih dešavanja. Za svoje učenike raspisuje aranžmane, kako bi im približila što raznovrsnije muzičke žanrove i nastavu učinila interesantnijom.

 

 

Nemanja Marković je rođen 1984. godine u Jagodini gde je započeo muzičko obrazovanje na violini da bi godinu dana kasnije upisao violončelo u „Školi za muzičke talente“ u Ćupriji gde je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Za vreme školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima i festivalima u zemlji i inostranstvu kao solista, član orkestra i reprezentativnog gudačkog kvarteta. Nakon toga upisuje i završava studije violončela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Srđana Sretenovića. Studije mu omogućavaju dalje angažovanje u gudačkom kvartetu sa kojim pohađa majstorske kurseve kod prestižnih gudačkih kvarteta(Amadeus Kvartet, Alban Berg Kvartet, Smetana Kvartet, Betoven Kvartet, Vertavo Kvartet, itd.). Master studije završava u Norveškom gradu Kristijansandu, takođe pohađa i časove kompozicije i aranžiranja na klasičnom i džez odseku. Tamo stiče prvo radno iskustvo kao studijski muzičar i radi aranžmane za engleskog kompozitora Nikolasa Silitoua. Po završetku Master studija vraća se u Srbiju i postaje nastavnik violončela u školi „Milenko Živković“ u Paraćinu gde neformalno osniva gudački orkestar. Aktivnim usavršavanjem 2014. godine upoznaje se sa programom „El Sistema“ i putem saradnje sa „Music Art Project-om“ priključuje se programu.  Pored pedagoškog rada Nemanja Marković radi u muzičkom studiju, aktivan je izvođač i aranžer za kompaniju „Happy sheet music“.